Investicija Vlade Češke vrijedna 1,48 miliona eura

Bez autora
Oct 05 2011

Načelnik Općine Zenica Husejin Smajlović i direktor češke kompanije "Mevos“ Josef Pikola potpisali su danas Ugovor o saradnji na projektu "Upotreba obnovljivih resursa energije za sistem centralnog snabdijevanja toplotom u Nemili“. Ugovorom se planira izgradnja Toplane na biomasu s pratećom infrastrukturom u roku od tri godine. Vlada Češke Republike će putem Češke razvojne agencije u projekt investirati 1,48 miliona eura. Projekt predstavlja prvu fazu izgradnje sistema centralnog grijanja u Nemili, kapaciteta tri MW toplotne energije. Ovom fazom se predviđa priključenje javnih objekata, kao što su osnovna škola, Dom zdravlja, Policijska stanica, Društveni dom i privatni objekti koji se nalaze u blizini toplovodnih trasa. Sistem centralnog grijanja s kotlovnicom na bazi biomase smanjit će broj lokalnih izvora toplote koji koriste goriva niskog kvaliteta, što će značajno doprinijeti poboljšanju kvaliteta zraka i zdravlja stanovništva u Nemili. Svečanosti potpisivanja ugovora, koji će implementirati konzorcij čeških preduzeća "Mevos“, "VHS Brno“ i "Eveco Brno“ prisustvovao je ambasador Češke Republike u BiH Tomaš Szonyog.

Investicija Vlade Češke vrijedna 1,48 miliona euraNačelnik Općine Zenica Husejin Smajlović i direktor češke kompanije "Mevos“ Josef Pikola potpisali su danas Ugovor o saradnji na projektu "Upotreba obnovljivih resursa energije za sistem centralnog snabdijevanja toplotom u Nemili“. Ugovorom se planira izgradnja Toplane na biomasu s pratećom infrastrukturom u roku od tri godine.

Vlada Češke Republike će putem Češke razvojne agencije u projekt investirati 1,48 miliona eura.

"Projekt predstavlja prvu fazu izgradnje sistema centralnog grijanja u Nemili, kapaciteta tri MW toplotne energije. Ovom fazom se predviđa priključenje javnih objekata, kao što su osnovna škola, Dom zdravlja, Policijska stanica, Društveni dom i privatni objekti koji se nalaze u blizini toplovodnih trasa.

Sistem centralnog grijanja s kotlovnicom na bazi biomase  smanjit će broj lokalnih izvora toplote koji koriste goriva niskog kvaliteta, što će značajno doprinijeti poboljšanju kvaliteta zraka i zdravlja stanovništva u Nemili“, izjavio je načelnik Smajlović.

Svečanosti potpisivanja ugovora, koji će implementirati konzorcij čeških preduzeća "Mevos“, "VHS Brno“ i "Eveco Brno“ prisustvovao je ambasador Češke Republike u BiH Tomaš Szonyog.

Izjavio je da vlada njegove države investiranje u BiH doživljava kao prioritet o čemu svjedoče i investicije koje na godišnjem nivou iznose od dva do dva i po miliona eura.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik